• Annalina

Monsters?!

Deze keer lees je het vervolg van mijn “schoenenverhaal”. In eerdere blogs heb je al gelezen hoe de schoenen ontworpen worden en hoe de monsters gekozen en ingekleurd worden. Over hoe het er in de fabriek precies aan toe gaat wil ik een keer een video opnemen, dat is zo prachtig om te zien! Het echte ambachtelijke handwerk krijgt zijn eigen podium, maar dat slaan we nu dus even over.
Monsters? Ja je leest het goed. De collectie die in de showroom komt te staan - waaruit de winkeliers kunnen kiezen - wordt monstercollectie genoemd. De monsters bestaan alleen in maat 37, de kleinste damesmaat die Annalina maakt.Als de monstercollectie uit de fabriek komt, staat iedereen van het team elkaar te verdringen om de eerste schoenen vast te pakken, te besnuffelen (niets ruikt zo lekker als een nieuwe schoen…) en nogmaals te passen. Van elke schoen is een paar gemaakt, die worden nu gescheiden. Een schoen gaat naar CAST in Nieuwegein, de andere reist naar Trade Mart in Brussel. In deze inkoopcentra vinden allerlei schoenmerken een plekje in een eigen showroom. Een soort winkelcentrum, maar dan voor winkeliers. Tweemaal per jaar wordt hier in zes tot acht weken tijd door alle schoenwinkeliers een keuze gemaakt uit het ruime aanbod.


Uit de hele collectie die Annalina heeft klaargezet kiest de winkelier de modellen die het beste bij hem in de winkel passen, in de breedtematen die hij nodig heeft. In februari/maart worden de winterschoenen geselecteerd, in augustus/september zijn de zomerschoenen aan de beurt. De winkelier heeft vaak een 'pasvoet' (schoenmaat 37), of neemt iemand met een 'pasvoet' mee. Deze dame past de schoenen, soms is een schoen mooier “aan de voet” dan op de plank. Heeft de passer een steunzool, dan wordt die ook in de schoenen gelegd, om de pasvorm zo goed mogelijk te kunnen beoordelen. De schoenen zijn uitgemonsterd in diverse wijdtematen, zodat ook de wijdtes gevoeld kunnen worden. Ondanks de grondige voorbereiding vallen sommige modellen niet in de smaak, die komen te vervallen.


Nadat alle orders zijn verzameld wordt de productie opgestart en worden de gekozen schoenen in januari/februari en juli/augustus geleverd aan de winkelier. Terwijl in Italië de schoenen gemaakt worden, worden in Nederland de plannen gemaakt voor fotoshoots en social mediacampagnes. In een volgende blog krijgen jullie daar een kijkje achter de schermen.


XOXO Annalina

PS Heb je vragen? Over het maken van schoenen of een probleem aan je voeten? Of wil je iets heel anders vragen? Je kan me altijd mailen op info@annalina.nl Of plaats een reactie onder dit blog.