• Annalina

Hoe wordt een schoen gemaakt?

Hallo,

Vandaag ga ik verder met mijn verhaal over het maken van schoenen. Vorige keer zijn we geëindigd met een leest en bijbehorende zool.

Vandaag worden de modellen getekend én gemaakt.


"Bij het ontwikkelen van een nieuwe collectie worden er door de stylist op verschillende leesten wel 100 tekeningen gemaakt."

Op de leest wordt door de stylist een tekening gemaakt van het model van de schoen. Een goede stylist weet precies waar hij de lijntjes van de schoen kan tekenen zodat die straks goed aan je voeten past zonder te gapen of te snijden.


Een echte vakman dus. Bij het ontwikkelen van een nieuwe collectie worden er door de stylist op verschillende leesten wel 100 tekeningen gemaakt. Elk half jaar wordt er weer een nieuwe collectie gemaakt, dus dat is al snel een heel archief vol.

Uit die 100 tekeningen wordt een keuze gemaakt door het Annalina-team. Welke schoenen zijn het mooist, passen het beste in de mode? Ook wordt het damesclubje om hun mening gevraagd. Uiteindelijk houden we zo’n 60 tekeningen over. Deze hangen we per groep aan de muur. In de fabriek wordt elke tekening uitgewerkt tot een schoen. Nog niet in het definitieve leer, maar er is al wel een model dat gepast kan worden. Alle modellen worden door diverse vrouwen gepast, zij hebben allemaal maat 37, de monstermaat. Met de opmerkingen die hier te horen zijn, worden de modellen nog aangepast.


Nu komt het leukste gedeelte, het inkleuren! Bij de Italiaanse leerlooierijen wordt een keuze gemaakt uit de mooiste leersoorten in allerlei kleuren en structuren. Per model worden een aantal kleuren gekozen. Soms wordt een schoen uni gekleurd, in 1 materiaal. Maar de leukste vind ik de schoenen die uit meerdere materialen gemaakt worden. En dan gecombineerd in dezelfde kleur, of juist met een mooi contrast. In deze fase kiest men ook de bijpassende veters en accessoires zoals studs en ritsjes. Zo is er al een goed beeld van de schoenen.

Deze kleurcombinaties worden in de fabriek uitgewerkt. Elke schoen wordt in meerdere kleuren uitgemonsterd, dit gebeurt ook weer in maat 37. Al deze schoenen bij elkaar vormen de collectie van Annalina.


Hoe deze schoenen in de schoenwinkel terecht komen vertel ik je in een volgende blog.


XOXO AnnalinaPS Heb je vragen? Over het maken van schoenen of een probleem aan je voeten? Of wil je iets heel anders vragen? Je kan me altijd mailen op info@annalina.nl. Of plaats een reactie onder dit blog.